English

Articles

“Peeping” Tourist: A Case study of the State Tourist Agency - AlbTourist

Brunilda Liçaj, Candidate PhD
Lecturer - Faculty of Business“
Aleksander Moisiu” University - Durres,
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Armada Molla, MSc
President- ADCT (Association for Development of Cultural Tourism)
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Abstract:

The Historians described Albania as one of the countries belonging to the former socialist coalition that couldn’t escaped the general symptoms of developing of a controlled and a state-run economy.
Tourism which was considered as one of the most crucial industry for the majority of world economies was considered as an insignificant industry during the communist regime. The lack of attention to the development of tourism was justified under the ideology of Karl Marx theory under which "services do not influence the creation of the gross domestic product of a country." As a member of a specific group, the Albanian borders were opened for a limited number of tourists, whose origin was mainly from the former communist countries.

Read more...
 

Rruga e re për në muze*

Nga Armada Molla
Respekto të shkuarën për të ndërtuar të ardhmen. Ky postulat me një përhapje të gjerë në botën e qytetëruar ka nisur të ngacmojë edhe ndjeshmërinë e shoqërisë shqiptare gjatë viteve të fundit. Komunikimi kulturor tashmë konsiderohet si një proces social i rëndësishëm me ndikim të dukshëm në zhvillimin e vendit. Në një shoqëri të hapur me komunikim dhe teknologji të zhvilluar, institucionet e kulturës luajnë një rol parësor, jo vetëm si instrumente zhvillimi, por edhe si referenca të rëndësishme historike që na orientojnë në formimin e identitetit kombëtar. Pikërisht komunikimi nëpërmjet muzeve dhe krijimi i lidhjeve mes muzeologjisë dhe shoqërisë konsiderohet sot më shumë se domosdoshmëri. Nëpërmjet koleksioneve që prezantojnë, muzetë evokojnë vlera të mbijetesës së qytetërimeve në shekuj, duke i transmetuar ato te brezat e rinj si një trashëgimi e pazëvendësueshme.

Read more...
 


 

 

 

joomla wellnessLorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s...
Heeey, this is poll in the drop-down menu?!